Przechadzając się po
portugalskich sklepach moją uwagę przykuło dziwne, zielone warzywo, którego
nigdy nie widziałam w Polsce. Chuchu (w niektórych częściach świata nazywane też
Chayote) na pierwszy rzut oka przypomina zielone jabłko, jego kształt przywodzi na myśl gruszkę - jest ono jednak warzywem. 
Fot. Gabriela Jelonek
Polska nazwa to Kolczoch jadalny, nasza odmiana była jednak bez kolców. Chuchu pochodzi z rodziny dyniowatych. Rośnie głównie w Ameryce Południowej i uwielbiają je nasi znajomi Brazylijczycy.

Fot. Gabriela Jelonek
Ciekawość smaku nie
pozwoliła mi przejść koło chuchu obojętnie, postanowiłam więc coś z niego
wyczarować. Wprawdzie większość smakoszy twierdzi, że na surowo chuchu
przypomina ogórka, jednak według mnie smakuje jak kalarepka. W internecie można
znaleźć sporo przepisów – zarówno na zupy, jak i surówki z surowego chuchu. Ja
zdecydowałam się go nadziać mięsem mielonym i upiec. Wprawdzie ciężko się
warzywko drąży (jest dosyć twarde), ale efekt końcowy był pyszny. :) Po
upieczeniu nasze chuchu nabrało lekkiej słodyczy i przypominało już nie
kalarepkę, a kabaczka. W połączeniu z mięsem mielonym, sosem pomidorowym i
intensywnym w smaku serem z gór Serra da Estrela – wyszło palce lizać :) 
Fot. Gabriela Jelonek
Przepis jest wybitnie
prosty, ale gdyby ktoś chciał, poniżej zamieszczam swoją wersję. :)
Składniki:
- 4 chuchu
- 500g mięsa mielonego
- 1 mała cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 0,5l przecieru
pomidorowego
- serek topiony
- starty ser żółty
- przyprawy (sól, pieprz,
papryka słodka i ostra, zioła prowansalskie) 
Ser Serra da Estrela pakowany jest w lnianą ściereczkę lub papier, alby długo zachowywał swój intensywny smak. Charakteryzuje się tym, że jest twardy z zewnątrz i aksamitny w środku. Przypuszczam, że świetnie nada się na grilla. :) Fot. Gabriela Jelonek Sposób przygotowania:
Chuchu przekrajamy wzdłuż
na pół, wyciągamy pestki i drążymy tak, aby powstały z nich małe łódeczki.
Drążenie tego warzywa nie należy do najłatwiejszych, dlatego najpierw wykroiłam
nożykiem część miąższu, a resztę wyskrobałam łyżką. Jeżeli ktoś posiada
metalową gałkę do lodów lub specjalny przyrząd do drążenia warzyw – z pewnością
będą przydatne.

Fot. Gabriela Jelonek
Mięso mielone doprawiamy,
dodajemy do niego pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty czosnek. Całość
mieszamy, a następnie smażymy na patelni. Później nadziewamy mięsem wydrążone
wcześniej chuchu i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w 180
stopniach przez około 50 min.

Fot. Gabriela Jelonek 
Fot. Gabriela Jelonek 
Fot. Gabriela Jelonek
Przecier pomidorowy
wlewamy do rondelka, przyprawiamy do smaku i wrzucamy do niego serek topiony.
Cały czas mieszając gotujemy do momentu, aż serek się rozpuści (dobrze jest go
trochę rozbić mieszadełkiem czy trzepaczką, wtedy szybciej się rozpuszcza). Po
wyciągnięciu chuchu z piekarnika, nakładamy ja na talerz, polewamy sosem
pomidorowym i posypujemy startym serem. Smacznego! 
Fot. Gabriela Jelonek 
Fot. Gabriela Jelonek 
Fot. Gabriela Jelonek
P.S.: Miąższu z chuchu
nie warto wyrzucać, ja wykorzystałam go jako część farszu warzywnego do
bastilli, czyli marokańskiego dania z ciasta filo, nadziewanego warzywami. Tak
to wygląda w wersji z tuńczykiem na talerzu. :) 
Fot. Gabriela Jelonek
|
Seler - zamilcz!
Panie Seler (choć inne warzywo pasowałoby tu bardziej), widzę, że na wzór nowej władzy martwi się Pan o moją macię - zupełnie niepotrzebnie.
sztuczna piczka
zetniemy cie seler na sniadanie - ia allah ia azathoth ia quran ia azif
Czekam na kolejne wpisy. Portugalia ma wiele pięknych sanktuariów maryjnych i warto je na Socratesie zwiedzić, zamiast brać udział w prywatkach!